coretantasneem

 photo headerterbaru_zps8c9cb83b.jpg

Tuesday, September 9, 2014

3 bulan baru nak update..

Assalamualaikum sayang mama papa, tasneem..

Haha..lamenye mama x update..maaf busy sgt..ade mase mncelah gak..tp x sempat gak publish..ni mama tulis masa 8 bulan ritu..dok berhabuk dlm drft.,hihi..

Yiehaa..tasneem dah nak masuk 8 bulan..waa cptnye masa berlalu..

Tasneem si kecik yg byk mulut..hihi..kalau tasneem mmenjerit, org x kan percaya suara tu keluar dari tasneem..bak kata tok abah "suara mengalahkan body"...muahaha
Ntah bila la tasneem nk pndai merangkak..meniarap dah laju..tp merangkak x boleh2 lg..angkat punggung je lebih..hihik
Tapi skg sgt kuat memanjat dan berdiri..fuhh seriau mama tgok..
Org kata ada baby yg skip merangkak..trus berjalan..wewewe we’ll see..heheh..


Tu cite time 8 bulan..
Bukan main menyegih nye dia ye..

Harini Tasneem dah 9 bulan 14 hari..yiehaa..
Progress: berdiri dah tegap, berjalan smbil memgang dah boleh, memanjat no 1 (fuhh), suka sgt makan, dah pandai clap (hehe), pandai meniru, suka main cak2, suka nyanyi lgu burung kakak tua, auntie faveret mokni, favour papa lg drp mama(hukhuk), pndai sebut papa, kalau mama marah buat dek, kalau papa marah terus nangis..hihi, suka tgk lampu, tdo mesti dlm gelap, x boleh ditegur ketika poopoo..:-) 
Yg x berapa progress ialah rambut n gigi x tumbuh2..hahaa..


Monday, June 16, 2014

6 blissful months..


Assalamualaikum sayang papa mama Tasneem..

wow..cepatnya rase masa berlalu..
Tasneem dah 6 bulan Alhamdulillah..

Sesungguhnya hanya Allah Maha Mengetahui betapa 6 bulan ini sungguh membahagiakan mama dan papa..:
6 bulan Tasneem dah bole makan..yeay!!
Sebelum boleh makan ni, pantang tengok mama dan papa makan..mesti buat muka syahdu..huhuk..
x sabar rase nk suap mkn..tp mama menyabarkan diri jek..hihi..

tengok ni..bukan main suke nye dpt mkn mangga manis..

terbaru..tasneem dah bole duduk!!
tapi x stabil lagi..paling lama pun mama kire 10 saat..hihi..pastu terus tergolek sendirik..

Nampak macam sakit perut jek..kekeke
Merangkak je belum lagi..huhu..angkat punggung dah lama tp dok goyang2..hihi
Alhamdulillah, perkembangan Tasneem sangat baik.. semoga Tasneem terus membesar dengan baik dan sihat..
sekarang ni..Tasneem sangat lasak..semua nk di explore..semua nak di suap dlm mulut..huu..


xde guna dah buat benteng banyak2..dia redah jugak.. ;)

ni pun nk mkn?

ok..jom kite tengok gambo!
Anak mama ni pantang tengok kamera..hehe..eh ke mama yg asek nk amik gambar?kekeke..
Tasneem tanam bunga atas kepala..hehe

tengah berangan kat tingkap..hehe


muka bambam

Mentadak, mentadu..macamana Tasneem tido?hehe


Gaya duduk dlm stroller..kaki naik atas tu..hehe

Alala..ayu la tu ye..hehe

ok lah..happy viewing your baby moments..hehe..
Dadaaa.. :)











Monday, April 21, 2014

Good job tasneem!

Assalamualaikum..
Hai syg mama papa..hope u r doing ok..
Hmm..lame x update ni..skg dah bulan april..tasneem dah nak masuk 5 bulan..makin byk membebel..heheh dan pasti akan senyum waktu bangun tido..hehe..sweet little morning glory..pagi2 dah menyejukkan hati..semoga sampai besar la ye tasneem..hehe..jgn nanti da bsar mama kejut bangun subuh tamau bangun..no no no..hehe..x kan, tasneem pasti akan jadi budak baik..aminn..

the best thing dalam bulan keempat is tasneem dah boleh meniarap!yeayyy alhamdulillah...good job!
Tasneem mmg da try byk kali nak roll..tp sll x boleh..pastu marah sbb x blh..hihi..sabar..teruskan usaha..
mama geram nak tolong..tp org kate x blh tlg..kalau tlg, sampai bile2 tasneem x kan berdikari..hehe..tp ade je mama tolong time papa x tengok..hihik..ade sekali papa pn kantoi tlg tasneem time konon mama x nmpak..haha..alaa sekali dua jek..da bsar tasneem kena berdikari tau..ahaks..


ni dia mama dapat record your first roll..hehe..time mama tgok tasneem x nak buat..kena senyap2 record dari belakang..baru boleh..hehe..first roll tasneem was on March,7...sehari sebelum MH370 dilaporkan hilang..huhu..kalau tasneem berpeluang baca post ni n nak tau cite mh370, google je la..msti bersepah cite psl ni..hehe..setakat ni masih misteri dan katanya paling misteri dalam aviation history..huhu..semoga Allah permudahkan urusan pencarian MH370..time tu agak2nya dah ade movie kot wat psl mh370 ni..ahaha..melalut plak mama..
ok next video..
 
 ni video konon2 kita berborak lah...sebabnye tasneem respon kat mama macam iye2 je faham pe mama cakap..kekeke..mcm ni lah tasneem..kdg2 dok berangan n bercakap sorang..riuh sekali..hehe..
tu bercakap ngan mama..ckp ngan papa pn ade jugak..hehe..edisi kelate lagi..tp next entry lah ye..

mama stop sini dulu la ye..
be a good girl sayang..
u'll always be mamapapa's sweetheart..:)
dadaaaa..




Tuesday, March 4, 2014

Lagu untuk Tasneem

Assalamualaikum sayang papa mama, Tasneem..

Semoga sihat selalu sayang..
Semasa mama menulis ni, Tasneem baru sihat daripada demam..sejak lahir, ini pertama kali Tasneem demam..huhu
Tasneem memang anak yang kuat..
sangat senang menjaga Tasneem walaupun demam..Tasneem tak merengek2 pun..senyap je..tapi muka memang nampak x sihat nye..
Pengasuh Tasneem, Mama Da kata sangat senang menjaga Tasneem. kalau dapat 10 orang pun x pe..hehe..


Tengok ni..tengah demam tapi masih boleh senyum lebar2..hehe
kain basah dok atas kepala..
macam x demam je kan..

dah baik demam tp batuk dan selesema masih ada..mungkin sebab tu Tasneem x banyak senyum, membebel dan menyanyi macam biasa..huhhu..sebab sakit tekak..menangis pun tak..
so, mama papa rase sunyi je rumah..mcm2 kitorang buat nak agah2 Tasneem..huhu..
ade la jugak senyum2 senget tepi bibir..huhu..tp nmpk la xde mood nye..
semoga hari ni Tasneem dah semakin sihat dan bole bising2 mcm biasa..mama rindu lahhh..

ok harini mama nak tujukan lagu untuk Tasneem..
kalau panjang umur dan Tasneem berkesempatan baca ni..xtau lah masa tu masih kenal ke x dgn penyanyi2 ni..hehe..
Lagu pertama ialah Arjuna Beta by Fynn Jamal..lagu ni mama rasa rasa sgt dekat dengan mama..
Fynn Jamal tujukan lagu ni untuk anak angkat lelakinya..yg dia syg umpama nyawanya..
katanya, bila dia dapat memeluk Arjuna, dah x ada perkara lain dia mintak dalam dunia ni..huhu..
and thats how i feel about you..

 
Lagu kedua ini ialah nyanyian Maher Zain tajuknye My Little Girl..lagu ni ditujukan untuk anaknya, Aya Zain..
tak perlu mama ckp panjang, liriknya dah cukup menggambarkan kasih sayang dia terhadap Aya..dan sama juga itu yg mama ingin tujukan untuk Tasneem..

You are a miracle
You are a blessing from above
You brought joy to my soul
And pleasure to my eyes
In my heart I can feel it
An unexplainable feeling
Being a father mother
The best thing that I could ever ask for

Just thinking of you makes me smile
Holding you, looking in your eyes
I’m so grateful for having you
And everyday I pray
I pray that you’ll find your way

You know I love you, I love you
My little girl, my little girl
I ask God to bless you, and protect you always
My little girl, my little girl
 
 
Bak kata Fynn Jamal..
Ngeri tak terbayang mata, 
Bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
Bonda memujukmu anakanda..
 
Mama papa harap Tasneem jadi anak yang solehah..
Taat pada Allah dan RasulNya..
Menginjak dewasa..
Mama dan papa takkan sentiasa ada di sisi Tasneem,
Tapi akan sentiasa mendoakan kebaikan untukmu..

Dadaaa.. :-)





Sunday, February 23, 2014

3 happy months..

Assalamualaikum sayang mama papa, Tasneem..

Semalam 23 Febuari 2014, Tasneem dah 3 bulan!!Alhamdulillah..tahniah n syabas syg..hehe
dan semalam papa n mama dengar ketawa mengekek Tasneem..sebelum ni just senyum, sengih dan membebel bahasa jerman je,..hehe..
bahagia betul mama n papa dengar tasneem ketawa..tasneem ketawa bila mama papa batuk..jadi kami asyik batuk je semalam nak suh tasneem ketawa..kekekeke..

there r so many happy moments in these 3 months..pengalaman pertama menjaga anak kecil memang sesuatu yang berharga bagi papa dan mama..tengok setiap perubahan tasneem juga sangat membahagiakan..
tasneem memang anak yang baik..walaupun kadang-kadang ada moody..hehe..biaselah nk manja2 kan..
tasneem suka hisap jari..sangat suka sampai mama tengok macam obses dgn ibu jari tu..huhu..sedap sangat ye..bagi soother tak nak..nak jari jugak..tasneem alhamdulillah sangat sihat..walaupun lepas kjumaat hari tu tasneem x demam..sangat senang menjaga tasneem..dok depan tv tgok BBTV senyap je..mama boleh buat kerja..:)
ni collection gambar tasneem..

macam ulat dalam kepompong..hehe..
tali pusat gugur pd hari ke 8..senang sket mama nak mandikan tasneem..masa tali pusat gugur papa yang tengok, sibuk panggil mama suh tgok jgk..first time kan..hehe

Majlis bercukur kecil-kecilan je di kampung kita di chenor.

Sibuk nak makan jari..hehe..pastu marah mama pakaikan macam-macam..hihi

Tasneem start senyum!!
i cried seeing your first smile while awake..hihi
selalunye senyum dalam tido je..

manis nye senyuman die..

Week 8: dah senyum n sengih ngan luasnye..;)




Nk g kenduri kahwin kwn mama..
Muke x puas ati je kne pakai mcm2..hihi

Time ni dah hepi sgt..

Tgh berangan..hehee..

Pantang papa ajk berborak..bukan main sukanya..hehe

Ok la syg..mama stop dulu..
Nt smbung lg..
Dadaaa..




Wednesday, February 19, 2014

Kelahiran yang dinanti..

Assalamualaikum sayang mama dan papa..

Entri kali ni mama nak bercerita tentang kelahiran Tasneem yang memberi sinar dalam kehidupan mama, papa dan seluruh keluarga kami berdua..

Mama diberitahu due date kelahiran tasneem yang dijangka adalah paa 15 November 2013..bermula seminggu sebelum itu lagi kami dah sangat nervous dalam masa yang sama excited nak menerima orang baru dalam kehidupan kami dan menceriakan rumah kecil kami..

Tapi, agaknya Tasneem suka sangat duk dalam perut kot sebab tu tak nak keluar2..hehe..mungkin juga Tasneem nak lebih lama dengan ibu kan..mungkin juga Tasneem dapat rasa Tasneem akan berpisah dengan ibu Tasneem kan..
Tasneem sayang, mama just nak bagitau Tasneem bahawa ibu Tasneem sangat menyayangi Tasneem..Jangan sesekali ada rasa benci pada ibu..dia mengandungkan Tasneem 9 bulan dalam kandungan yang penuh dugaan..Dia melepaskan Tasneem dengan hati yang sangat berat. Namun, dia mahukan yang terbaik untuk Tasneem, sebab tu dia perlu membuat keputusan supaya Tasneem dapat membesar dengan baik..Mama tahu ibu Tasneem sentiasa mendoakan sayang..;)

Ok, sambung semula cerita..
Pada hari Sabtu, 23 November 2013, mama ada tugas menyelia peperiksaan MUET pada pagi tersebut..pada hari tu mama rasa gembira semacam..walaupun tarikh tu sebenarnya tarikh sedih bagi mama..
Sayang, hari itu adalah tahun ke 7 pemergian ibu mama..nenek tasneem..:(
Balik ke rumah selepas menjaga exam, mama dan papa dapat berita kelahiran Tasneem..Masha Allah, tak terucap dengan kata-kata perasaan masa tu..Alhamdulilah..Alhamdulillah..
Mama menerima gambar pertama Tasneem..Ahlan Wa Sahlan Sayang..

Nampak jelita je Tasneem..hehe

Menitik air mata mama dan papa bila tengok gambar ni sayang.. Mama terasa bertuahnya mama dan papa..
Tengahari tu mama dan papa datang ke hospital dengan perasaan teruja, gembira dan ntah la..bercampur-baur..huhu..
Sesampainya di hospital, mama dan papa nampak tasneem, kami sampai tak tau nak buat apa..hehe..
tapi papa terus datang dekat tasneem dan usap pipi tasneem..papa tak pernah pegang baby baru lahir tp hari tu dia memberanikan diri angkat tasneem..:,)
Papa azankan tasneem dan suapkan kurma n air zamzam dalam mulyt tasneem..
Mama hanya mampu menangis je sayang..tak pernah airmata mama tumpah sebanyak itu selain masa mak mama meninggal dulu..
Tengah menaip ni pun mama menangis..masih berasa gembira dengan kehadiran Tasneem..hehe..
jadi mama stop dulu lah..
Nanti mama sambung lagi..
Dadaaaaa...:)




keputusan besar dalam hidup mama dan papa..

Assalamualaikum sayang mama, tasneem..

Maka bermulalah coretan untukmu..hehe
entry ni mama nak cerita mcm mana bermulanya pertemuan kita..

Setelah pelbagai usaha mama dan papa untuk mendapat zuriat menemui kegagalan, kami rasa sangat bersedih namun kami tetap redha..mungkin Allah dah tuliskan something yang lebih baik untuk mama dan papa..
Bermula pd satu hari papa tanyakan pada mama apa pendapat mama sekiranya kami mengambil anak angkat..mama ingat lagi pertanyaan ni ditanya beberapa hari sebelum bulan puasa 2013. Actually mama tak tau nak jawab apa. Adakah mama betul-betul bersedia?mama selalu tertanya-tanya mungkin papa dan mama belum dikurniakan cahaya mata kerana kami masih belum bersedia dan bila mengambil anak angkat, adakah mama dan papa mampu memberikan yang terbaik? its really compilcated, sayang..but mama sgt bertuah ada papa yang selalu meyakinkan mama bahawa mama boleh walaupun sometimes mama sendiri tak yakin dengan diri sendiri..

Setiap hari papa dan mama berdoa supaya ditunjukkan jalan yang betul dan dipermudahkan segala urusan kami..
Mama dan papa mendapat panggilan dari UMI tentang Tasneem pada pertengahan bulan September 2013. Umi adalah orang yang menguruskan segala proses pencarian ibu angkat untuk Tasneem. Pada waktu tu, Tasneem dah berusia 7 bulan dalam perut..mama dan papa tak pernah berkesempatan nak berjumpa dengan ibu Tasneem pada waktu itu kerana jadual kami berbeza..tapi ini yang kami dapat semasa pertama kali berjumpa umi..


Ini gambar pertama Tasneem..hehe..comel kan..dalam perut lagi tangan dah letak kat mulut..sampai sekarang pun suka letak jari kat pipi, mulut, hidung...hehehe..
masa tengok gambar ini pun, mama dan papa dah jatuh cinta dengan tasneem..
malam itu juga di rumah Umi kami buat keputusan untuk menerima Tasneem..

Sungguh sayang, keputusan tu besar dalam hidup papa dan mama..tp mama dapat rasakan ketenangan masa buat keputusan ni..
Sepanjang masa kami berdoa semoga Allah mudahkan urusan kami untuk memegang Tasneem dalam dakapan kami..

Alhamdulillah..Allah permudahkan..;)




signature

 photo http___signaturesmylivesignaturecom_54492_76_8A0DA991E46AF70E40B73534DB7DAAB8_zps2549cb00.png